Besøk kystperlen i nord
Fargespillet mellom det blågrønne havet, den brune tangen i fjæra, det grønne gresset og de mørke fjellene tar pusten fra turister som har reist langt for å se Nord-Norge på sitt vakreste. Det er ikke det snev vanskelig å forstå hvorfor trafikken går sakte her, utover mot storhavet. Øynene bader i visuelle høydepunkt. Og selv en nordmann kan bli lettere euforisk når værgudene maler Sommarøy og kysten i Troms fylke i sine vakreste farger på en varm sommerdag.
På sitt beste
Nordnorsk kystnatur på sitt tøffeste er ublidt og iskaldt. På sitt beste er det knapt noe i verden som kan måle seg. Kontrastene er store og kommer tett. Vi fikk oppleve litt av begge deler på vår fricamping med bobil på kysten utenfor Tromsø; fra en kjølig aften da kvikksølvet var nærmere nullpunktet enn tosifret verdi, til en solfylt morgen med sommer i lufta og bading i havet på programmet.
Synet av storhavet gjør noe med mennesker som kommer til kysten av Nord-Norge for første gang. Å speide utover horisonten og vite at neste landfaste sted er Grønland eller Svalbard gjør noe med inntrykkene. Havet i nord er trolig noe av de villeste og mest verdifulle områdene i hele verden.
Gode muligheter for fricamping
Gode muligheter for fricamping
Med under 400 innbyggere fordelt på 0,34 kvadratkilometer øy er det godt med plass på perlen i havgapet mot Norskehavet, så langt nord at det grenser mot Barentshavet. Sommarøy og området rundt byr på gode fricampingmuligheter. Vi valgte en perfekt plass hvor det var mulig å kjøre bobilen bare noen meter fra vannkanten. Her var det ferdig bålplass med benker.
På selve Sommarøy er det egen plass for camping, med strøm og nytt sanitæranlegg med dusj. Også her kommer du tett på havet og kan treffe campere fra andre deler av Europa som har fartet langt for å oppfylle Norge-drømmen.
Utsikten er vakker uansett hvilken himmelretning du velger. Mot nord ser du den karakteristiske klippeøya Håja, mot nord/nordvest er det åpent hav og spektakulære syn når sola treffer havflaten, og mot sør ser du den bratte nordvestkysten av Senja.
Speilblankt hav
Broen som knytter Sommarøy med Kvaløya er 522 meter lang, og lengste spenn er 120 meter. Tettstedet Sommarøy består av Hillesøy og Store Sommarøy. En smal og kort bru kobler de to øyene sammen – med det klareste vannet du kan tenke deg under. Og med litt flaks kan du studere livet i det rene og blanke havet. Her ute ved kysten er det ofte bra fiske. Torsk, hyse, sei og steinbit er aktuelle arter du kan få på kroken og nyte på sommerkvelden.
Ferske råvarer
Og er det «svart hav», så er ikke løsningen veldig langt unna. På veien utover fra Tromsø mot Sommarøy passerer du Eide Handel som trolig er en av landsdelens beste delikatessebutikker – med et fantastisk tilbud av både fisk, kjøtt, bakevarer etc. Her får du dagsfersk torsk, reker og sei som du kan nyte dersom du ikke har «haillet» under kontroll (nordnorsk begrep omkring fiskelykken).
Kysten er klar!
Det er flere gode ankomstalternativer dersom Sommarøy er målet når man kommer fra sør. E6, og deretter E8 via Tromsø, er et naturlig valg. Men hvorfor ikke dyrke de gode kystopplevelsene dersom du allerede har besøkt Lofoten og fortsatt er slått i bakken av de spektakulære fjellene og den råe naturen som vår vakre nordnorske kyst byr på?
Om du velger kystveien og setter kurs mot Andenes, så er du sikret noen av de vakreste områdene Norge kan by på. Fylkesvei 974 på vestsiden av Andøya nordover mot Andenes har en natur som har potensial til å slå både utlendinger og nordmenn i bakken.
Strekningen fra Risøyhamn (Bjørnskinn) og Andenes er 58 kilometer og har fått status som nasjonal turistveg Andøya. Det er flere campingplasser og gode fricampingmuligheter på Andøya.
Også Senja har status som nasjonal turistveg. Denne går mellom Gryllefjord og Botnhamn, med korte avstikkere til Mefjordvær og Husøy. Strekningen er 102 km lang.
Totalt er kyststrekningen fra Lofoten der du kjører av E10 ca 180 kilometer til Sommarøy. Legg til to fergeoverganger, og du fyller enkelt et par dager med fantastiske opplevelser.