Klar for putting på hull 3 på Töreboda golfbane. Et par 4 hull med dogleg venstre, hvor greenen ligger med vann rundt seg. Et vakkert golfhull.

Bobil & golf – en genial kombo i Sverige!

Svenskene kan noe vi ikke kan; Legge til rette for bobilgolf. I sommer ble noen av de utallige golfbanene rundt Sveriges største innsjø Vänern testet ut. Med vårt hotell på hjul bodde vi på 9 forskjellige golfbaner, og spilte golf i tolv flotte sommerdager. Rett og slett et genialt tilbud.

Søk etter forhandlere i ditt nærområde

Bobil og golf er en glimrende kombinasjon. Det fikk jeg og kjæresten min testet ut i sommer på vår 14-dagers golfferie i Sverige. For reiser du rundt med bobil får du med deg alt du trenger. Du må ikke planlegge flere måneder i forveien for å bestille steder å bo. Du har din egen sommerbolig på hjul. Du bestemmer selv hvor du vil reise, og hvilke golfbaner du vil spille. Du kan ombestemme deg undervegs om været skulle endre seg, eller du får tips om en bedre og mer spennende bane å spille. I det hele tatt det handler om å kunne reise dit du vil, når du vil, uansett vær. En deilig feriefrihet. 

Her er oss to som dro på bobilgolfferie – Irene Jørgensen og Geir Holm. Bobilgolf er noe vi vil anbefale alle som måtte ha golf som sin lidenskap.

Blir opptil flere dager

Irene og jeg er vel det folk vil kalle litt over middels interessert i golf. Så vi valgte å reise til vår hyggelig golfnabo i øst. Svenskene har nemlig skjønt det som vi nordmenn ikke har forstått – at legger du til rette med fine oppstillingsplasser med strøm for bobiler og campingvogner, så kommer golferne på besøk. Mer komplisert er det ikke. Og er boforholdene spesielt trivelige, velger du å bli der i flere dager. Vi gjorde ikke mye av det, men på vår vei møtte vi både svensker, dansker og noen nordmenn som valgte å bli værende på en bane opp til flere dager i strekk.

Du kan velge mellom 18 forskjellige golfbaner om du vil spille golf rundt Sveriges største innsjø. Kvaliteten på banene kan man ikke klage på. Her fra Forsbacka golfbane.

Sånn gjør du det!

Så hvordan spiller man bobilgolf i Sverige. Vi valgte å spille golf rundt Vänern. Nå kan du lese hvordan vi golfet oss rundt Sveriges største innsjø. For det er enkelt. Du kjøper et golfrundt Vänernkort, og kan da velge mellom 18 forskjellige golfbaner som alle holder høy kvalitet. Du får muligheten til å spille på naturskjønne baner i det vakre landskapet rundt og tett ved Sveriges største innsjø. 

Dette ble vår reisevei og de banene vi valgte å spille på vår bobilgolfferie. Vi startet litt utenfor Trollhättan på Koberg golfbane, og avsluttet det hele på vakre Forsbacka golfbane utenfor Åmål.

Kort innpå med litt fun facts: Vänern er den tredje største innsjøen i Europa kun slått av de to russiske innsjøene Ladoga og Onega. Den har et flateinnhold på 5 650 kvadratkilometer, og et volum på 153 kubikkilometer. Vänern ligger 44 meter over havet. Gjennomsnittlig dybde er 27 meter. Den største dybden er 106 meter. Vänern er svært fiskerik med 35 ulike fiskearter, og egen laksestamme. Så nå vet dere det. Kunnskap er ikke å forakte!

Vi hadde mange flotte øyeblikk på vår vei rundt Vänern et av dem var denne solnedgangen i Mariestad.

Ikke dyrt å spille

Vänernrundt-kortet får du kjøpt i proshopen hos en av de 18 banene som er med i samarbeidet. Det gjorde vi, men du kan også gå inn på www​.golfarundtvanern​.se Vi valgte først å kjøpe 7 greenfee-klipp som til sammen kostet 3 400 svenske kroner for to voksne. Velger du å bli boende kanskje en dag eller to på en av banene, kan du bruke Vänernrundt-kortet opptil tre ganger på samme bane. 

Dette var vårt hjem på vår 14-dagers tur i Sverige. En passe stor bobil for to godt voksne mennesker med ei fin dobbeltseng bak i bobilen, og faktisk godt med skapplass inne og lasteplass i garasjen bak.

Leide bobil

Vi startet vår bobilgolfferie i midten av juli i Råde i Østfold, ettersom vi hadde leid bobil hos Perry & Williams Caravan (www.p‑w.caravan.no). Når bobilen var ferdigpakket med golfutstyr, og saker og ting som to godt voksne må ha med på en 14-dagers golfferie, gikk turen fra Råde til Koberg golfbane som ligger vel 15 kilometer sørøst for Trollhättan. En tur som normalt tar rundt 2 timer og 20 minutter, men med pitstopp både på Norbysenteret, og i Strømstad for bunkring av mat og godt drikke tok turen litt lengre tid. 

Litt husarbeid får man også tid til. Lett klesvask og tørking av golftrøyer.

Ring på forhånd

Noe som er smart å gjøre når du gjør denne reisen, er å ringe golfklubbene undervegs for å høre om de har oppstillingsplasser for bobiler med strømtilkobling, og selvsagt om de er ledige. Mye av denne informasjon finner du på nettsiden til Vänern Rundt, men ikke om plassene er ledige. 

Når det gjelder bestilling av tee-time, sjekk Golfbox først. Deretter ringer du golfklubbene for å bestille tider. Det er veldig smart å lage ei liste med telefonnummer og e‑postadresser til de golfbanene dere vil spille. Pass på å ha den lett tilgjengelig. Et annet godt tips – skriv også ned medlemsnumrene til de som skal spille. 

Første dag som bobilgolfere

Vi kom fram til Koberg golfbane mandag ettermiddag den 22. juli. Vi hadde på forhånd sjekket, og fått beskjed om at det var ledig på bobilcampen. Vi fikk plassert den på en ganske hyggelig plass med en kombinasjon av gress og grus, og med utsikt ut over banens hull 1. Med strøm tilkoblet ble det anledning til å lage en hyggelig middag, tatt et glass vin eller to, og etter hvert gjort oss klar for en god natts søvn. 

Kveldskos på bobiloppstillingen på Lidköpings golfklubb. Viktig å kunne hygge seg mellom slagene.

Og det som er det fine med å være golfer med Vänernrundt-kort, er at du kan bruke klubbhuset til klubbene du besøker. Her kan dusje både før og etter golfrunden. Her finner du nyvaskede håndklær. Dermed slipper du å bruke dusj- og toalettfasilitetene i bobilen, men gjør alt av toalettstell i klubbhusene. Og det koster deg ingen ting ekstra. Hvilken service! I tillegg har alle golfbanene hyggelige restauranter, hvor du kan spise lunsj og middag, eller bare ta en kald drikke. Det til en rimelig penge. Du blir på ingen måte flådd om du velger å spise ut hver dag. 

Golfdag 1(23. juli) – Koberg golfklubb

Vi vår nå klare for bobilferiens aller første 18-hullsrunde på Koberg golfbane. En velholdt park-/skogsbane med ondulerte og utfordrende greener. Den er lettgått med utfordringer som burde passe alle kategorier av golfspillere. Banen har 5 forskjellige utslagssteder. 

Vi var så heldige å få gå sammen med to svært hyggelige og lokalkjente golfere på vår runde. De godt voksne herrene kunne banen som sin egen bukselomme, og var velvillige guider på runden. 

Banen har egen restaurant med et hyggelig vertskap, hvor det serves mat og drikke frem til klokken tre alle dager i sesongen. Vi fikk dessverre ikke muligheten til å innta noen måltider, men kanskje en annen gang.

Om du vil lese mer og se bilder av Koberg golfbane — gå inn på www​.koberggk​.se

Golfdag 2 (24. juli) – Ekarnas Golfklubb

Vi hadde egentlig planlagt å spille Onsjø golfbane på dag 2, men ei stor turnering satte en stopper for den planen. I løpet av kvelden i forveien fant vi ut av Ekarnas golfbane var et godt alternativ. Jeg hadde spilt banen tidligere, og husket den som en nokså krevende bane. Den lå ikke mer enn en halvtimes kjøring (32 km) unna Koberg golfbane, og med kjøring på en hyggelig og lite trafikkert landevei, som GPSen anbefalte oss, ble det en fin kjøretur på den svenske landsbygda. 

Dessverre har ikke Ekarnas egen oppstillingsplass bobiler. Bobilparkeringen er en del av banens parkingsområde. Riktig nok med strømuttak for bobiler, men bobilen står på grus. Men vi fant en fin plass med utsikt til elva Nossan som renner mellom parkeringen og klubbhus/​treningsområde på sin vei mot Vänern. 

Banen er ikke av de lengste i sløya rundt Vänern, men det er en smal og litt vrien bane. Det er en bane som absolutt er å anbefale med svært gode treningsområder, og selvsagt restaurant. Fra Ekarnas golfbane er gangavstand til tettstedet Grästorp.

Om du vil lese mer og se bilder av Ekarnas golfbane — gå inn på www​.ekarnasgk​.se

Golfdag 3 (25. juli) – Lundsbrunn golfklubb

Noen hyggelige, svenske bobilnaboer på Ekarnas tipset oss om at Lundsbrunn golfbane måtte vi spille. Ikke bare var det en flott bane, men de hadde også veldig fine boforhold for bobiler og campingvogner. 

Så etter runden på Ekarnas, en dusj i klubbhuset, valgte vi å dra til Lundsbrunn. En kjøretur på litt under en time (64 km) fra Grästorp. Vi ringte på forhånd for å sjekke om det var ledig plass på bobilcamping. Vi fikk plass på en av de 22 oppstillingsplassene som banen har til disposisjon. Tydelig at dette var en populær bane å campe på – den var så å si fullbooket. Toalett- og dusjfasilitetene i klubbhuset var utmerket, og tilgjengelig døgnet rundt. Her må du betale for strømmen — 250 svenske kroner pr. døgn. Du kan spise lunsj og middag i restauranten. 

Lundsbrunn er en velstelt parkbane som byr på mange spennende og utfordrende golfopplevelser, der den slynger seg i naturskjønne omgivelser. Absolutt et trivelig sted å besøke. Frister til gjentakelse. 

Om du vil lese mer og se bilder av Lundsbrunn golfklubb — gå inn på www​.lundsbrunngk​.com

Alltid viktig å kunne finjustere putting før man går ut på banene. Her på putting-greenen på Lidköpings golfbane.

Golfdag 4 (26. juli) – Lidköpings golfklubb

Etter runden på Lundsbrunn reiste vi videre til Lidköpings golfklubb. Kun en bitteliten svipptur på vel 20 minutter (14 km). Denne gangen nærmere Vänern. På Lidköping kom vi frem til en veldig fin og striglet bobilparkering med strøm tett innpå klubbhuset. Etter hjelp fra en hyggelig svensk nabo, som hadde en adopter å låne oss, fordi vi ikke kunne bruk skjøteledning med vanlig stikkontakt som vi hadde gjort på de andre banene, fikk vi lagd middag og hygget oss utover den fine sommerkvelden. 

Lidköping er en vakker parkbane. Den ligger ikke lengre enn unna enn en god drive fra Vänern. Banen har en trivelig restaurant med uteservering, og har flere treningsområder. 

Om du vil lese mer og se bilder av Lidköpings golfklubb — gå inn på www​.lidkopingsgk​.se

Den lille havfruen hadde tatt fra København til Mariestad for å nyte en vakker solnedgang.

Golfdag 5 og 6 (27. – 28. juli) – Mariestads golfklubb

Etter en fin runde på Lidköpings golfbane, gikk turen videre til Mariestad, eller Sjöstaden som den kalles på folkemunnet. Tar du raskeste vei hit er det en tur på 42 minutter (47 km). 

I nydelig sommervær ankom vi Mariestad golfbane som har to store oppstillingsplasser til bobiler eller campingvogner. Den ene, hvor vi fikk plass, ligger rett ved hull 9, mens den andre ligger nede ved Vänern. Selvsagt med tilgang til strøm på alle plassene. Og ikke mer enn 200 meter fra hull 18 finnes det ei herlig badestrand i Vänern. 

Om du vil lese mer og se bilder av Mariestad golfklubb — gå inn på www​.mariestadsgk​.se

Golfdag 7 (29. juli) – Töreboda golfklubb

Etter en hviledag (søndag) i Mariestad med hyggelig omvisning fra gode venner, gikk turen videre til Töreboda golfbane på mandags morgen. Banen ligger 7 kilometer øst for Töreboda sentrum. En svensk golfidyll som ligger langt unna tettbebyggelse og støy, men vakkert innrammet i barskog og med Månsarudssjön tett innpå banen. Banen varierer mellom å være en park- og skogsbane, men hele 10 av banens hull ligger tett inntil Månsarudssjön. 

Raskeste vei mellom Mariestad og Töreboda er 34 minutter (32 km). Her har de lagd oppstillingsplasser for bobiler og campingvogner i en kombinasjon av grus og gress. Du står terrassert, men med flott gressplener like ved der vi hadde plassert oss. Og selvsagt var det tilrettelagt for strømtilkobling. 

Om du vil lese mer og se bilder av Töreboda Golfklubb – gå inn på www​.torebodagk​.se

Karlstad golfbane har en veldig stor og romslig bobilparkering med tilgang til strøm, men ikke spesielt trivelig. Kanskje fordi det var langt mellom våre naboer.

Golfdag 8 (30. juli) – Karlstad golfklubb

Det ble vår lengste tur mellom to golfbaner. Det tok oss 1 time og 50 minutter (129 km), og vi kom uten tvil den mest profesjonelle golfbanen på vår runde. Dette er en mesterskapsbane med tre ni hulls sløyfer, og er rangert som en av de beste baner i Sverige. Her får du flotte treningsområder, store og romslige tee-steder, men på ingen måte en spesielt hyggelig bobilparkering – plasser på et gedigent jorde. Selv om den var nybygd, var det ikke spesielt trivelig å stå der, og det var kanskje nettopp at det opplevdes som å stå på et nyslått gressjorde som gjorde utslaget. Her koster strømmen 200 svenske kroner pr. døgn. 

Men golfbanen, restauranten, klubbhuset var utmerket for oss. Her har vi ingen ting å klage over. 

Om du vil lese mer og se bilder av Karlstad golfklubb – gå inn på www​.karlstadgk​.se

Golfdag 9 (31. juli) – Billeruds golfklubb

Ettersom vi nå var i ferd med å sette nesa hjemover igjen, og bobilen skulle leveres lørdag 3. august, valgt vi å finne noe hyggelige baner på hjemveien. Vi valgte Billeruds Golfklubb en tur på 52 minutter (64 km) fra Karlstad. En velpleid 18-hulls park- og skogsbane som slynger seg langs Ekholmssjön som er en vik i Vänern. Dette var nok den mest kuperte banen på vår runde. Også her finnes det oppstillingsplasser med strøm til bobiler og campingvogner, men du blir stående på gruskledd gress. Men området rundt klubbhuset og oppstillingsplassen er veldig hyggelig. Nå valgte ikke vi å bo her, men å kjøre videre til Forsbacka. 

Om du vil lese mer og se bilder av Billeruds golfklubb – gå inn på www​.billerudsgk​.se

Uten tvil er det Forsbacka golfklubb som har den aller hyggeligste oppstillingsplassen for bobiler og campingvogner, men også den banen med mange flotte historiske bygninger.

Golfdag 10 og 11 (1. og 2. august) – Forsbacka golfklubb

Om det skulle være noen av de banene vi spilte på vår bobilgolfrunde, så må du reise til Forsbacka golfbane. Du befinner deg i utkanten av Åmål (ikke Fucking Åmål), men vakre Åmål. Forsbacka er en av Sveriges høyest rangerte golfbaner. Det er en skogs- og parkbane som ligger utrolig vakkert til rundt Forsbackasjön. Det finnes en utrolig trivelig oppstillingsplass for bobiler og campingvogner. Og skulle du være lei av å bo i bobilen, så kan du se om du får plass på banens hotell Jägermästarflygeln. Et moderne hotell med 13 rom, men i en bygning tilbake til 1700-tallet. Hele området i og rundt banen oser av historie. Fra Billeruds til Forsbacka tok det 31 minutter (38 km). Og her ble vi værende i to hele dager, og fikk to runder på denne deilige banen. 

De andre Vänern Rundt banene

På vår golfreise fikk vi ikke spilt alle golfbanene. Her er de andre banene som er med i dette helt spesielle samarbeidet; Arvika olfklubb, Brynfjorden golfklubb, ForshagaDeje golfklubb, Hammarö golfklubb, Kristinehamns golfklubb, Läckö golfklubb, Melleruds golfklubb, Onsjö golfklubb og Årjängs golfklubb. Du kan lese mer om disse golfklubbene på www​.golfarundtvanern​.se Om det skulle være noe av disse banene vi skulle anbefale så er det Hammarö golfklubb og Onsjö golfklubb. De har vi spilt tidligere, men ikke på vår runde i år. 

Om ikke du skal ta deg en bobilgolfferie i 2020, så skal i alle fall vi gjøre det. Da skal vi velge noen av de andre banene på denne runden, men noen skal vi selvsagt spille igjen. Og hva har vi lært som vi skal endre på til neste år? Jo, bli værende flere dager på samme bane. I tillegg skal vi ta med oss sykler å henge bakpå bobilen, så kan vi sykle inn til sentrum av de byene og tettstedene vi besøker. 

Alltid deilig å komme frem og kunne slappe av etter en fin dag på golfbanen.

Leie av bobil

Om du går med planer om å leie bobil sommeren 2020, og kanskje spesielt i juli, så bør du gjøre det allerede nå. Finn frem til din lokale NCB-forhandler, ta kontakt for å finne ut om han leier ut bobiler, ettersom det ikke er alle som gjør det. 

Leieprisene kan variere i høysesong kan de ligge på fra 12 500 kroner og oppover i høysesong, og fra 7 500 kroner i lavsesong pr. uke. Kjørelengden kan variere fra utleier til utleier. Her kan du lese mer om å leie bobil https://​www​.caravanbransjen​.no/​a​k​t​u​e​l​t​/​a​l​t​-​d​u​-​m​a​-​v​i​t​e​-​f​o​r​-​d​u​-​l​e​i​e​r​-​bobil Lykke til med bobilgolf i 2020

Priser på de ulike kortene

SeniorPrisAntall spill på banen
3 greenfees850 SEK2 ganger spill på samme bane
4 greenfees
1 100 SEK2 ganger spill på samme bane
5 greenfees
1 300 SEK2 ganger spill på samme bane
7 greenfees1 700 SEK2 ganger spill på samme bane
JuniorPrisAntall spill på banen
5 greenfees500 SEK2 ganger spill på samme bane

Finn din nærmeste autoriserte forhandler

    For å kunne vise deg forhandlere i nærheten av der du er, er vi avhengige av å få vite din lokasjon. Du vil selv kunne trekke tilbake denne tillatelsen senere om du skulle ønske det.

    Avvis

    Du har tidligere valgt å blokkere muligheten vår til å få vite din lokasjon. Da du kan ha gjort dette ved en feiltakelse, ønsker vi å tilby deg instruksjoner for hvordan du kan gjøre om på dette valget. For mer informasjon, følg lenken for din nettleser:

    Om du derimot ønsker å blokkere oss fra å innhente din informasjon, lover vi å ikke mase igjen!

    Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

    Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjons-kapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

    Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjonskapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

    Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

    Nødvendige cookies

    Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

    Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

    Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

    Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

    Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.