De lever ut villmarksdrømmen med bobilen som base
I august i fjor startet familien fra Snåsa norgeseventyret. Pappa Christer Rognerud (41), mamma Anne Karen Holstad (39), Ylva (5) og Isak (7) tok med seg alt de hadde av turutstyr, bikkja «Frost» og investerte i en praktisk og fin bobil. En god avtale med den lokale forhandleren Namsen Auto gjorde det mulig å kjøpe en skikkelig flott bobil på 7,2 meter. Vannbåren varme sørger for å holde fin temperatur gjennom hele året. Tilhengerfeste bidrar til at de får meg seg både kano, sykler og alt de ønsker av større turutstyr på de ulike utfluktene. — Vi er en aktiv turfamilie. Derfor er det viktig at vi får med oss det vi trenger for utfluktene våre, fortelle pappa Christer.
Fungerer som et hjem
Familien bruker bobilen på ulike måter når de er ute på sine eventyr. De var nylig ved Trøndelagskysten og parkerte bobilen på havna – med havet som nærmeste nabo. Her fikk de oppleve flere innholdsrike dager – blant annet havørnsafari.
- På en slik tur blir bobilen som ei mobil hytte for oss. Her har vi samme standarden som vi ville hatt i ei moderne hytte. Bobilen blir som et hjem og fungerer som hovedbase mellom de ulike ekspedisjonene i løpet av året. Det er utrolig deilig å komme tilbake til bobilen når vi har vært i villmarka i flere dager. Da får vi tørket opp klær, dusjet, tatt oss litt igjen før vi drar på ny tur.
System i sakene
Det gjelder å ha system i sakene når to voksne, to barn og ei bikkje skal dele bobilen gjennom lange perioder. Christer forteller at de har laget et strengt regime bak i lasterommet. Her er det kassesystem med egne merkelapper for ulike kategorier.
- Det er viktig med god logistikk når vi bor så lenge i en bobil. Lagring av klær og utstyr er avgjørende. Og vi må ha rutiner på rydding, oppvask og generell orden. Heldigvis er både jeg og kona ordensmennesker, så det fungerer fint. Vi synes for eksempel begge det er fint at oppvasken tas etter hvert måltid. Man må gjøre det på den måten, ellers blir det kaos, sier han. Bikkja «Frost» har forøvrig fast plass i bobilen. Gordonsetteren elsker å være på tur. Både liten og stor synes det er stas å ha bikkje med på en slik tur.
Alenetid
Christer innrømmer at det kan bli intimt i en bobil over så lange perioder. Det er fint med plass i bilen, men det er ikke til å komme bort i fra at man lever tettere på hverandre enn hjemme. — Det har gått overraskende bra. Vi har alle trivdes veldig godt. Nå på vinteren merker vi at det blir kortere dager og mer innetid. Dagene er jo fantastiske på vinteren, med vakkert lys og snø. Sånn sett er nok dette en av de største utfordringene i løpet av året. Gjennom et helt år på tur med bobil som hovedbase blir man veldig tett på hverandre. Det har både positive og sider. Alle trenger jo litt alenetid inn i mellom. Derfor har vi lagt opp til at det er rom for det også i løpet av turen, sier han.
Å ha barn på 5 og 7 år med seg på en slik tur kan også by på noen utfordringer. Christer forteller at de fryktet det skulle bli en del krangling, men dette har også gått overraskende bra. — Det har blitt mindre krangling etter hvert som tiden har gått. Ungene er blitt flinkere til uorganisert lek. I begynnelsen var det litt sånn «hva skal vi gjøre nå?», men de er mye mer kreative nå, når vi har vært en stund på tur.
Gode vinteregenskaper
- Vi vurderte hytte for mange år siden, men fant ut at det ikke var helt oss. Vi liker å oppleve nye steder og da fant vi ut at bobil var et perfekt valg. Både jeg og kona liker å reise i Norge. Bobilen blir for oss ei hytte på fire hjul som vi kan ta med overalt.
Christer forteller at han er overrasket over hvor bra bobilen fungerer på vinteren, selv om han var litt skeptisk i utgangspunktet. — Jeg gruet meg litt til å kjøre på snø og is, men fremkommeligheten har vært overaskende god. Selv på isholke har det vært greit å komme seg frem.
Fint med varme
Han er også imponert over vinteregenskapene inne i boenheten. Bilen har vannbåren varme som gir fin temperatur hele døgnet. — Her om dagen var det nesten 20 minus ute. Men selv da holdt bilen fin temperatur gjennom hele døgnet. På natten senker vi temperaturen noen grader. Familien investerte i helt ny bobil i fjor. De inngikk en sponsoravtale med Namsen Auto AS. Bilen har så langt passet perfekt til formålet.
Lofotfiske og Finnmarksløpet
Vinteren byr på mange høydepunkter for familien Holstad Rognerud. I februar setter de kursen nordover. Første stopp blir Saltfjellet hvor de planlegger skiturer og isfiske dersom været er bra. Med små barn på tur er sikkerheten høyt prioritert.
Deretter blir Steigen neste stopp. Her satser de på en tur ut på havet for å prøve fiskelykken og fylle opp den lille fryseren med torskefilet. Videre går turen til Lofoten for å føle litt på stemningen der under Lofotfisket.
Men høydepunktene kommer trolig i vårt nordligste fylke. Her skal de se på innspurten på Finnmarksløpet – verdens nest lengste langdistanse hundekjøringsløp. Og er de virkelig heldige får de en fjelltur med familien Krempig i Alta som er kjent fra NRK-serien «Villmarksbarna».
- Vi må jo få prøvd litt røyefiske når vi er i Finnmark. Og hvem er vel bedre til å vise oss de gode røyevannene enn Villmarksbarna! slår Christer Rognerud fast. Han sier at ungene også gleder seg veldig til å se nordlyset i nord. Hvis alt går som de håper, så blir det TV-serie av hele prosjektet. De er i dialog med flere selskaper og håper å lande en avtale som gjør at vi kan se familien på skjermen en gang i fremtiden.