Derfor vil flere nordmenn eie sin egen bobil!
- Selvsagt ligger det en del barrierer før interessen for å kjøpe blir materialisert. Derfor er det ikke grunnlag for å si at fra dagens vel 50 000 bobiler, så vil bobilbestanden innen få år vokse til 200 000. Mange vil falle av før en kjøpsbeslutning blir tatt. Det som er spennende med dette tallet, er potensialet for fortsatt vekst, forklarer seniorrådgiver Anders G. Hovde i Kantar TNS. – Men å selge dobbelt så mange bobiler som det er i Norge i dag, er absolutt ingen umulighet, mener han.
På oppdrag for Norges Caravanbransjeforbund (NCB) gjennomført Kantar TNS i månedsskiftet januar/februar 2019 en befolkningsundersøkelse hvor et representativt utvalg på 1 015 kvinner og menn, blant annet ble spurt om de tenke seg å eie en bobil i fremtiden. Og det sa altså 10% ja til!
Ikke øverst på ferielista
En annen ting som disse personene ble spurt om var deres ferievaner. Undersøkelsen viser at bare fire prosent av den norske befolkningen har gjennomført en eller flere ferieturer med bobil i løpet av de tre siste årene. Ikke uventet er det charterreise og storbyferie som topper folks ferieliste med henholdsvis 46 og 47 prosent.
- Bobilferie utgjør i utgangspunktet en forsvinnende liten del av nordmenns ferieopplevelser, forteller Hovde. – Så det interessante var å finne ut hvor mange som kunne tenke seg å prøve bobilferie. Og da sier hele 10% ja de vil prøve bobilferie. En økning på hele 150%. – Gledelig at det er i aldersgruppen 45 – 59 år, og gruppa under 30 år, som er mest ivrig på eie en bobil i fremtiden, mens det i aldersgruppa 60+ er aller lavest interesse, sier generalsekretær Geir Holm i NCB.
Ønsker å prøve
Slik seniorrådgiver, Anders G. Hovde, leser undersøkelsen mener han den forteller mye om hvilket potensial bobilen har i Norge. — Vi ser at bobilferie er en ferie- og fritidsform som har potensial for vekst. Undersøkelsen viser at de som allerede disponerer bobil gjerne vil bruke enda mer tid med bobil i ferien. Og den viser at en del nordmenn som ikke har prøvd bobilferie gjerne kunne tenke seg å prøve det, sier Hovde. Tendensen i undersøkelsen er også at færre ønsker å bruke tid til charterferie.
Historisk høy interesse
Generalsekretær i Norges Caravanbransjeforbund, Geir Holm, er ikke overrasket over at mange tusen går rundt og drømmer om ferie med bobil. — Rapportene fra våre forhandlere bekrefter en økende interesse for bobilen. Det rapporteres også nye brukergrupper. Undersøkelsen bekrefter dermed det vi har sett – at interessen for bobil er historisk høy. Vekstpotensialet er fortsatt stort, sier han.
Kjøpe eller leie
Undersøkelsen har også sett på hvilke ferieformer som er interessante for oss nordmenn. Anders G. Hovde forteller at nordmenn i stor grad bruker fritiden til flere typer ferieformer. — Det er ikke sånn at vi bare gjør en ting i ferien vår. Det gjelder også for de som bruker bobilen. De fleste av oss bruker fritiden og ferien vår på flere ulike ferieformer, sier Hovde.
Undersøkelsen viser at det er flere nordmenn som vil både kjøpe og leie bobil. — Å kjøpe bobil kan være en kostbar affære. Noen ser for seg å kjøpe bobil, mens andre sier det er mer aktuelt å leie for å få oppfylt bobildrømmeferien. Når vi spør om leie er aktuelt, ser vi at andelen yngre mennesker blir større, legger han til.
Vil ha det moro
Undersøkelsen slår fast at de som vil ha en bobil ikke ønsker det for bobilens skyld, men fordi den er et glimrende redskap for å gjennomføre opplevelser og aktiviteter. – De vil rett og slett ha det moro på tur. Dermed vil caravanbransjen miste de sure, avslutter seniorrådgiver Anders G. Hovde litt spøkefullt.
Noen funn fra undersøkelsen:
- Det forhandlerne i Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark som har flest potensielle kunder foran seg.
- Av de som ikke vil eie en bobil, sier halvparten at det er for dyrt.
- 25% av de spurte oppgir at de ikke har parkeringsplass til en bobil.
- I aldersgruppen 60+ sier noen de er for gamle til å kjøre bobil.
- 10 % av de spurte ønsker å prøve bobil som ferieform.
- 72% av de som vil eie en bobil vil bruke den til fjellturer og andre friluftsaktiviteter.
- Det er de yngste (opptil 44 år) på Østlandet som oftest kan tenke seg å leie en bobil.
- De som vil prøve bobilferie har omtrent de samme interesser som befolkningen i øvrig,
- men viser litt mer interesse for å gå i fjellet, besøke festivaler og fornøyelsesparker, samt badeanlegg.
- De som ønsker å prøve bobilferie i fremtiden bor i Hordaland og Østfold.
- De som ønsker seg noe folkelig, god mat og drikke, og fleksibilitet finner bobilferie attraktivt.