Ekspertrådene for vinterlagring av bobilen
Vi har snakket med eksperten som gir sine beste råd for deg som ønsker det aller beste for bobilen i kalde vintermåneder. — Det er noen smarte tiltak man bør gjennomføre før vinterdvalen. Følger man disse rådene er veldig mye gjort riktig, sier Per Christian Hestnæs. Han er avdelingsleder på verkstedet til NCB-forhandler Askjems i Tønsberg.
NBC-medlemmet Askjems har eget oppvarmet, helårs bobilhotell for de som vil bruke bobilen på vinteren og de tilbyr vinterlagring av bobiler for de som ønsker å parkere den. Og de gir gode råd til kunder som selv ønsker å pleie bobilen i vinterhalvåret. Her er ekspertens beste råd:
1. Tøm bobilen for vann
Dette er det viktigste du må tenke på før vinteren. Slurv kan bli svært kostbart. Vann fryser, sprenger rør og har stort skadepotensial. Sørg for å tømme alle kraner og tanker for vann. Stadig flere bruker giftfri frostvæske i systemet etter at dette er tømt for vann. Væsken reduserer mulighetene for frostskader betydelig. Det som er igjen i systemet er eventuelt frostvæske som ikke fryser. Tøm systemet en gang til etter at du har fylt på den giftfrie væsken. Frostvæsken kan gjenbrukes til neste år.
2. Lad opp batteriene
Svake batterier kan miste levetiden dersom de settes bort uten å lades opp før vinteren. I verste fall kan de ødelegges fullstendig. Alle batteriene i bobilen skal lades opp før vinterdvalen. I tillegg må hovedstrømbryteren slås av. Eventuelt kan polene på batteriene monteres av.
3. Unngå fuktighet
Mange velger å legge tørrballer inn i bobilen på vinteren. Disse trekker til seg fuktighet og motvirker at fukten trekker inn i puter og madrasser. Om du har god plass kan du gjerne lagre puter og madrasser innendørs.
4. Tøm bilen for mat
Alt av mat og snacks må tømmes ut av bobilen. Mus kjenner lukten av den minste smulen og kan gjøre stor skade om de etablerer seg i bobilen din. Sørg derfor for å få ut alt av mat og matrester.
Generelle tips før bobilen settes bort bør du:
- Utfør oljeskift.
- Fyll opp diesel for å hindre kondens.
- Sjekk at batteriene er fulladet, så du slipper startproblemer når sesongen starter.
- Sørg for at vannet ikke fryser, gjerne ved hjelp av giftfri frostvæske. La kranene stå åpne, mellom kaldt og varmt vann.
- Pass på at det kommer til luft for å unngå mugg og jordslag i puter og senger. Det beste er å lagre bobilen innendørs, men du kan også ta puter og madrasser inn.
- Tøm og rengjør kjøleskapet og la kjøleskapsdøren stå åpen under vinterlagring.
- Kople ut alt av gassledninger.
- Start bobilen hver 6. uke og la den gå på tomgang i 15 minutter.
- Sjekk, og eventuelt bytt, morkne gasslanger og koplinger som ikke er tette.
- Gå over gummilister på vinduer, dører og luker og smør disse.
- Glem heller ikke å smøre låsene på bobilen.