Dette var vårt hjem på vår treukers bobilgolfferie i Norge. Vi spilte 8 forskjellige baner fra Atlungstad i sør til Tromsø golfpark i nord i jakten på om bobilgolf også funker i Norge. Svaret ble vel; Tja, sånn passe.

Funker bobilgolf i Norge?

I fjor sommer fartet vi rundt i 14 dager med bobil, og utforsket svenske golfbaner rundt landets største innsjø – Vänern. I år satte ett koronastengt Sverige bomstopp for den muligheten. Vi valgte derfor å teste ut norske golfbaner, og deres evner til å legge til rette for bobilgolf. Her kan du lese om våre opplevelser.

Søk etter forhandlere i ditt nærområde

Ingen tvil om at bobil og golf er en glimende kombinasjon – i alle fall i Sverige. Hvordan er så mulighetene for denne kombinasjonen i Norge? Det valgte kjæresten min og jeg å teste ut på vår treukers golfferie i vårt langstrakte land. Planen var å kjøre E6, og senere E8 for å ende opp i Nordens Paris, men å kunne ta avstikkere til golfbaner som ikke lå så langt unna hovedfartsårene. 

Over middels interessert

Irene og jeg er vel det som folk flest vil kalle godt over middels interessert i golf. Vi har erfaring med, at med bobil kan vi spille mange forskjellige baner med ulike utfordringer. Det fine med å reise med bobil, er at du har din egen hytte på hjul. Du bestemmer selv hvor du vil reise, og hvilke golfbaner du vil spille. Du kan ombestemme deg undervegs om været skulle endre seg, eller du får tips om en bedre og mer spennende bane å spille. Du kan reise dit du vil, når du vil, uansett vær. En mer magisk feriefrihet får du ikke. 

Tromsø golfpark, som ligger vel 45 minutters kjøring fra Tromsø sentrum, er verdens nordligste 18-hulls golfbane. Den ligger vakkert til på Breivikeidet med de mektige Lyngsalpene som en vakker kulisse. Vi spilte banen 25. juli, da hadde den vært åpen i litt over en måned. Det forklarer alt om banens tilstand, men vi klagde ikke.
Nasjonalromantikk; Lyngsalpene i det fjerne. Juligolf i nærheten av Nordens Paris. Vakkert.

Forventningsfulle og skeptiske på en gang

I år, som i fjor, fikk vi leid bobil hos Perry & Williams Caravan i Råde i Østfold. 21. juli la vi i vei på E6 mot Hamar, og vårt første golfstopp ble Atlungstad golfbane. Endelig var vi i gang. Forventningsfulle, men også litt avventende og skeptiske til hva vi ville møte av fasiliteter tilpasset oss bobilgolfere. For vi hadde en mistanke om at svært få norske golfbaner har lagt til rette med fine, grønnkledde oppstillingsplasser med opplegg for strøm for bobiler og campingvogner, slik de har det hos vår nabo i øst. 

I år, som i fjor, leide vi bobil hos Perry & Williams Caravan i Råde. Denne gangen en Dethleffs Eighty Eight (halvintegrert) som passet utmerket til vårt formål. På sykkelstativet la vi golftrallene våre. Helt grei bagasjeplass til golfbagene, godt med skapplass inni og ei god og passe stor dobbeltseng. Kjæresten var veldig fornøyd. Her står den vakkert til på Skjomen golfpark (Narvik).

Ble bekreftet

Og våre antakelser ble dessverre en bekreftet. Fra Oslo til Tromsø og tilbake, spilte vi totalt 8 baner. Ingen hadde lagt til rette for bobilgolf. Med det mener vi en skikkelig, opparbeidet oppstillingsplass med enkel tilgang til strøm, og gode, hyggelig dusj- og garderobefasiliteter. 

Her fantes det verken nyvaskede håndklær eller spesielt hyggelig omgivelser for å gjør sine toalettstell som vi opplevde på alle banene vi spilte i Sverige i fjor. Her har norske golfbaner et stort potensial, om noen våger å gjøre det; Satse på bobilgolferne. Bruke det i sin egen markedsføring. Det er lett å ta posisjonen som golfbanen norske bobilgolfere vil elske. Den markedsposisjonen er ledig. Men da må man ville det, satse på det og gjøre det ordentlig — ikke halvveis. 

Atlungstad golfbane var den første banen som ble spilt på vår golfferie i 2020. Her fra hull 17 som ligger vakkert til langs Mjøsas bredd. Uten tvil hyggeligst å spille de siste ni hullene.
Selv om det ikke er lagt opp til bobilparkering med strøm, fikk vi en vakker plass å stå langs Mjøsa på Atlungstad. Her fikk vi også koblet oss på strøm. Absolutt en av de bedre plassene, om ikke den beste på årets bobilgolfferie.

Enkle tips til norske golfbaner

Finn en hyggelig plass hvor vi kan parkere. Legg asfalt eller grus der bobilen eller vognen skal stå, og med grønt gress for å sette ut møblene. Det må være lett tilgjengelig med strøm, og ikke minst fikse opp garderobene slik at vi som gjester trives hos dere. Om det er hyggelig kan det hende vi blir værende flere dager, og benytter oss av de fasilitetene dere har tilgjengelig. Ta gjerne en tur over til Sverige når COVID-19 er på hell, eller få sendt over noen bilder som viser hvordan det kan gjøres. Ta oss på alvor som elsker golf. Elsker å reise rundt og spille mange forskjellige baner, og som kommer med bobil eller campingvogn. 

Ingen tvil om at Lofoten Links på Gimsøy er en spektakulær bane med utsikt til storhavet, og hvite sandstrender som naturlige sandbunkere. Greit å ha tikket den av på vår bucket liste.
Hov gård camping ligger 6 – 700 meter unna Lofoten Links. Her fikk vi en flott plass med storhavet rett utenfor stuevinduet” og med en vakker solnedgang. Det ble en magisk kveld. Dessverre ble det gråvær dagen derpå, da vi spilte Lofoten Links.
Lofotkveld på stranden nedenfor Hov gård camping. Var bare å nyte.

Litt blanda drops

Joda, det var noen av banene som hadde muligheten til å gi oss tilgang til strøm, men på de fleste golfbanene var det komsi komsa. Stiklestad golfbane hadde en enslig strømstolpe på sin gruslagte parkeringsplass. Det var litt bedre på Stjørdal golfbane både med strømuttak og faktisk en grønn oppstillingsplass. Atlungstad hadde en fin grønn slette, hvor vi fikk plassert bobilen, men med en enslig stikkontakt på veggen på huset i nærheten av hvor vi stod. Og sant skal sies av vi stod vakkert til langs Mjøsas bredd. 

Mjøsen golfbane var en hyggelig bane å spille, men dårlig forhold for bobiloppstilling. Her var det ingen strøm, og heller ikke forhold for dusjing etter endt runde.
Bodø golfpark som ligger rett utenfor Bodø, og de første ni hullene ut mot havet ga en herlig golfopplevelse. Det samme kan ikke sies om de siste ni, og heller ikke dusj- og garderobefasilitetene. Men de første ni hullene ga både golfopplevelse og sjelefred.

Men konklusjonen er; Vi blir knust av svenskene når det gjelder å legge til rette for bobilgolf. Men ingen av banene vi spilte står noe tilbake når det gjelder design, utfordringer og kvalitet på greener og fairways. Her er vi even med svenskene. 

Skjomen golfpark utenfor Narvik ligger vakkert til omkranset av høye fjell.

Vi spilte følgende baner på vei nordover: Altlungstad golfbane (Hamar), Mjøsen golfbane (Moelv), Tromsø golfpark. På vei sørover ble følgende spilt: Skjomen golfpark (Narvik), Lofoten Links, Bodø goilfpark, Stjørdal golfbane, og Sorknes golfbane (Rena).

Vi takker eier og daglig leder Sverre William Olsen hos Perry & Williams Caravan, som nok en gang leide oss en bobil tilpasset vårt behov. Bobilgolf er rett og slett bare herlig!

Vi fikk oppleve litt annet, ikke bare golf på vår tre uker lange bobilgolfferie. Her fra Belvika på yttersiden av Kvaløya utenfor Tromsø.
Og som dette — ei kritthvit sandstrand på øya Gåsvær utenfor Kvaløya (Tromsø).
Vi takker for turen i 2020, så får vi se hva vi planlegger å gjøre til neste år.

Litt om de ulike banene

Atlungstad golfbane, Hamar (spilt 22. juli 2020): Vår første golfbane på bobilgolf 2020. Banen ligger vakkert til i naturskjønne omgivelser langs Mjøsas bredd. Den ligger noe få kilometer sør for Hamar i Stange kommune. Det er back-nine som er spesielt vakker, hvor flere av de siste hullene slynger seg langs Mjøsa. Ingen ting å si på kvaliteten på selve banen, når vi spilte den. 

Golffasiliteter: 18-hulls skogs-/parkbane (72), 6 406 meter lang, drivingrange, nærspillområde, proshop og kafe. 

Bobilfasiliteter: Ikke tilrettelagt med egne oppstillingsplasser for bobiler med strøm. Helt greie dusj- og garderobefasiliteter. Vi ble plassert på ei litt ujevn gressmatte, og fikk tilgang til strøm. Fikk vakker utsikt til Mjøsa. 

Mjøsen golfbane, Moelv (spilt 23. juli 2020): En hyggelig og åpen-18 hulls parkbane som ligger i Moelv med flott utsikt utover Mjøsa. For noen kan banen nok opplevelse som en tung og gå, ettersom den del høydemeter som skal bestiges. Ingen ting å utsette på kvaliteten på banen når vi spilte den. 

Golffasiliteter: 18-hulls åpen parkbane (71), 5 516 meter lang, drivingrange, nærspillområde og proshop med enkel beverting. 

Bobilfasiliteter: Ikke tilrettelagt med egne oppstillingsplasser for bobiler med strøm. Ingen dusj- og garderobefasiliteter. 

Tromsø golfpark (spilt 25. juli 2020): Det er verdens nordligste 18-hulls golfbane som ligger 45 km fra Tromsø sentrum på Breivikeidet. Vi spilte banen 25. juli 2020. Banen ble åpnet 20. juni i år. Forteller litt om de forholdene som møtte oss når vi spilte den (vi søringer er bortskjemte). Egentlig helt naturstridig at man skal kunne spille golf på nesten 70 grader nord. Vi spilte banen i nydelig sommervær. Det var som å befinne seg i et landskapsmaleri omkranset av de mektige Lyngsalpene. 

Golffasiliteter: 18-hulls parkbane (72), 5 705 meter lang, drivingrange, nærspillområde, proshop og kafe. 

Bobilfasiliteter: Ikke tilrettelagt med egne oppstillingsplasser for bobiler med strøm. Usikker på dusjfasilitetene, ettersom vi ikke benytte oss av det. 

Skjomen golfpark, Narvik (spilt 30. juli 2020): Denne banen var i sin tid verdens nordligste 18-hullsbane før den ble slått av Tromsø. Også dette er en spektakulær bane, og er en del av et landskapsmaleri. Banen ligger inne i Skjomen omgitt av majestetiske fjell en halvtimes kjøring fra Narvik sentrum. Under sommersesongen er banen døgnåpent, slik at man spille langt inne i de sene nattetimer med midtnattsolen som eneste tilskuer. 

Golffasiliteter: 18-hulls skogsbane (72), 5 884 meter lang, drivingrange, nærspillområde, enkel proshop og kafe. 

Bobilfasiliteter: Ikke tilrettelagt med egne oppstillingsplasser for bobiler med strøm. Helt greie dusj- og garderobefasiliteter. 

Lofoten Links, Gimsøy (spilt 31. juli 2020): Ingen tvil om at Lofoten Links er en spektakulær bane som ligger vakkert med storhavet som nærmeste nabo, og med fritt utsyn mot nord. Skjønner at det må være magisk å få spille denne banen i midnattssol med storhavet som vannhindre og hvite sandstrender som naturlige sandbunkere. Vi fikk dessverre spilt vår rund i gråvær, vind og ikke spesielt varmt. Uten tvil den dyreste banen vi spilte på vår runde; 1 250 kroner i greenfee. 

Golffasiliteter: 18-hulls Links bane (71), 6 115 meter lang, drivingrange, nærspillområde, proshop og kafe. 

Bobilfasiliteter: Ikke tilrettelagt med egne oppstillingsplasser for bobiler med strøm. Men kun 6 – 700 meter unna ligger Hov gård med sin campingplass som ligger helt nede ved stranden. Her står du på fine grønn gressmatte. Du kan stå både med og uten strøm. På golfbanen var det helt greie dusj- og garderobefasiliteter. Ikke top notch i forhold til banen og prisen for å spille. 

Salten golfbane (Bodø golfpark) (spilt 1. august 2020): Banen ligger kun 11 kilometer fra Bodø sentrum. Banen har en fantastisk beliggenhet med utsikt mot Landegode og Lofotveggen. Det er front-nine som gjør denne banen til den banen den er. 

Golffasiliteter: 18-hulls parkbane (69), 5 007 meter lang, drivingrange, nærspillområde, proshop og kafe. 

Bobilfasiliteter: Ikke tilrettelagt med egne oppstillingsplasser for bobiler med strøm. Ikke spesielt hyggelige dusj- og garderobefasiliteter. Garderoben var fullstappet av golfutstyr, og en særdeles trang dusj. 

Stjørdal golfbane (spilte 2. august 2020): Banen ligger idyllisk til sørvendt med utsikt over Stjørdal sentrum og Trondheimsfjorden. Det er kun fem minutters kjøring fra Værnes lufthavn og vel 25 minutters kjøring på motorveien fra Trondheim. En hyggelig bane å gå. Når vi spilte den var vi litt uheldig med været (litt trønderregn), og med både fairwayer og greener var litt i «langhårete» ble de en sugende runde. 

Golffasiliteter: 18-hulls parkbane (71), 5 662 meter lang, drivingrange, nærspillområde, proshop og kafe. 

Bobilfasiliteter: Tilrettelagt for oppstillingsplass for bobiler og campingvogner rett ved første tee. Vi fikk ikke benyttet oss av dusj- og garderobefasilitetene etter de var stengt når vi var ferdig med runden. 

Sorknes golfbane (spilt 6. og 7. august 2020): Ligger på flat furumo og sandgrunn, og tett omkranset av skog. En trang, men hyggelig bane som har mange utfordringer. Kvaliteten på både fairways og greener av upåklagelig når vi spilte den. 

Golffasiliteter: 18-hulls skogsbane (72), 6 105 meter lang, drivingrange, nærspillområde, proshop og kafe. 

Bobilfasiliteter: En enkel tilrettelegging med strøm for bobiler. Oppstilling på gruset parkeringsplass. Helt greie dusj- og garderobefasiliteter. 

Finn din nærmeste autoriserte forhandler

    For å kunne vise deg forhandlere i nærheten av der du er, er vi avhengige av å få vite din lokasjon. Du vil selv kunne trekke tilbake denne tillatelsen senere om du skulle ønske det.

    Avvis

    Du har tidligere valgt å blokkere muligheten vår til å få vite din lokasjon. Da du kan ha gjort dette ved en feiltakelse, ønsker vi å tilby deg instruksjoner for hvordan du kan gjøre om på dette valget. For mer informasjon, følg lenken for din nettleser:

    Om du derimot ønsker å blokkere oss fra å innhente din informasjon, lover vi å ikke mase igjen!

    Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

    Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjons-kapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

    Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjonskapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

    Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

    Nødvendige cookies

    Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

    Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

    Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

    Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

    Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.