Slik er bobilistene
Det er TNS Gallup som på oppdrag av Norges Caravanbransjeforbund har utført en grundig, landsomfattende undersøkelse for å få vite mest mulig om bobilistene.
Godt voksne
Akkurat som ekteparet Wenche og Henning Røyset fra Hareid på Sunnmøre, er det store flertallet bobilister godt voksne par som bor med ektefelle eller samboer (75 prosent). Snittalderen er 61 år og seks av ti bobilister er over 60 år.
Fire av ti pensjonister
Fire av ti bobilister er alderspensjonister og kun fem prosent er i alderen 30 – 44 år, viser undersøkelsen.
Utdanning
Bare to prosent av bobilistene er leger, advokater eller har andre frie yrker. Under halvparten er akademikere. Den største andelen er som Henning Røyset faglærte arbeidere (36 prosent).
Arbeiderpartiet
- Når det gjelder politikk så stemmer jeg Arbeiderpartiet, sier Henning og også det er det mest typiske valget for bobilfolket.
Arbeiderpartiet er det største partiet hos bobilfolket selv om oppslutningen er lavere enn ellers i befolkningen. Fremskrittspartiet er overrepresentert blant bobilistene i forhold til oppslutningen i befolkningen, men en stor andel av de spurte har ikke ønsket å oppgi sin politiske tilhørighet.
Fra vogn til bobil
Wenche og Henning er relativt ferske som bobilbrukere. De kjøpte sin første bil for fire år siden og var da i det typiske alderssegmentet for bobilstartere og ‑eiere.
— Bakgrunnen var at vi hadde hatt campingvogn i 25 år. En fast stasjonert vogn og en trekkvogn. Etter så mange år fikk vi begge lyst til å prøve bobil, forteller Wenche og Henning.
Å gå fra campingvogn til bobil er den nest vanligste årsaken til at man oppdager bobil som ferieform. Den vanligste er at det skjer gjennom venner.
- Vi har selv anbefalt det for venner, og flere av dem har nå bobil, forteller Henning.
Flertallet av bobilistene har vokst opp med camping- eller bilferie.
Mars til november
- I vintermånedene parkerer vi bobilen. Vår sesong går fra mars til november, sier Henning om ekteparets bruk av den 4.5 tonn tunge Hymer bobilen som paret kjøpte ny sent i fjor høst.
Seks av ti bobileiere er i gang med sesongen før mai. For åtte av ti spurte bobilister varer sesongen fram til oktober eller litt lenger. De fleste parkerer bobilen for vinteren i oktober.
Lange og korte turer
- Det går nesten ikke en helg uten at vi drar på tur med bobilen. Noen reisemål går igjen, men vi forsøker også nye reisemål. Bruken er jevnt fordelt mellom lange og korte turer, forteller ekteparet og er med det også innenfor det typiske (66 prosent).
Bobilen har vært ferieformen for Wenche og Henning det tre siste årene — som det har vært for hele 85 prosent av bobileierne. Nest største ferieform for bobilistene er charterreise/badeferie (34 prosent).
Norge ferielandet
- Vi har helt klart tilbragt de aller meste av tiden i bobilen på turer i Norge, med noen få avstikkere til Sverige. Danmark har vi planer om å besøke, forteller Henning.
Hele 91 prosent av bobilistene svarer at bobilturene går i Norge. 74 prosent har også vært på turer til Sverige, 36 prosent på turer i Danmark og 21 prosent i Tyskland. Bare syv prosent av de norske bobilistene besøker land som Frankrike og Italia, og bare fire prosent har tatt bobilen med seg til Spania.
Penger
Bobilistene legger i snitt fra seg 1744 kroner hos lokale butikker når de stopper for å shoppe, ifølge undersøkelsen. Den totale summen fordeles på 750 kroner i mat, 423 kroner i klær og utstyr og 572 kroner på fornøyelser.
Frihetsfølelse
At de kan reise hvor de vil (58 prosent) er det viktigste valget for bobilistene og det de setter mest pris på med bobilen. Deretter kommer frihetsfølelse (54 prosent), avslapping (45 prosent), opplevelsesrikt (37 prosent) og sosialt samvær (36 prosent).
- For oss er det en miks av alt dette. Vi liker frihetsfølelsen og muligheten til å dra hvor vi vil, nær sagt når vi vil, stoppe hvor vi vil og raste eller spise når og hvor vi vil. Dette kombinert med opplevelser og sosialt samvær er det viktigste. Dessuten liker jeg veldig godt å kjøre bobil. Jeg kan kjøre mange timer i strekk og storkoser meg bak rattet på en bobil, forteller Henning.
Lite romantikk
Bare tre prosent trekker frem det romantiske ved bobillivet som det viktigste og kun en prosent at det er eksklusivt. Og bare en av ti mener folkelig er det viktigste ved bobillivet og ferieformen.
Aldri lei
- Blir dere ikke lei underveis? At det kan bli både trangt og innestengt over tid?
- Nei, på ingen måte. Den følelsen har vi så langt ikke hatt. Boformen er jo en del av bobillivet. Når vi parkerer og det er fint vær har vi jo dessuten all verdens av plass, smiler Wenche og Henning Røyset — et typisk norsk bobillist-par.
Andre bobiltall
- Det er registrert 40000 bobiler på privatpersoner.
- 40 prosent av eierskifter på bobil er helt ny bil.
- 13 prosent sier de vil kjøpe større bobil når de bytter.
- Nordland er fylket med flest bobiler, fulgt av Hordaland, Rogaland og Møre og Romsdal.